Ieri pomeriggio mio figlio Antonio e la sua ragazza Giulia hanno deciso di provare a fare un dolce particolare, velocissimo, tratto dal un sito in inglese FOOD PORN: un dolce velocissimo, preparato in tazza e cotto al microonde.
Vi copio e incollo la ricetta originale in inglese, a seguire la traduzione con le equivalenze in grammi.
Vi posso anticipare che noi abbiamo usato una tazza grande da caffelatte e che pur essendo una porzione hanno mangiato comodamente in due.
NUTELLA MUG CAKE
Ingredients
- 4 tablespoons self-rising flour
- 4 tablespoons sugar
- 1 egg
- 3 tablespoons cocoa powder
- 3 tablespoons Nutella
- 3 tablespoons milk
- 3 tablespoons vegetable oil
Whipped Cream Topping (if desired)
- ½ cup heavy cream
- 1 tablespoon sugar
Instructions
- Combine all ingredients in a large coffee mug.
- Whisk well with a fork until smooth.
- Microwave on high for 1½– 3 minutes. (Time depends on microwave; mine took 1½ minutes.)
- Add heavy cream to the bowl of a stand mixer fitted with a whisk attachment and whip on medium-high speed until almost stiff.
- Add sugar and beat until heavy cream forms stiff peaks.
- Top Mug Cakes with whipped cream and a little chocolate sauce, if desired.